Box 3 heffing voor 2017 en 2018 in strijd met de wet! Onlangs heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de vermogensrendementsheffing van box 3 voor de jaren 2017 en 2018 in strijd is het met eigendomsrecht en het discriminatieverbod.
Een uitspraak die mogelijk tot een teruggaaf van box 3 belasting leidt voor vele belastingplichtigen. In dit nieuwsitem brengen we u graag op de hoogte van de gevolgen van dit arrest, maar ook over de huidige stand van zaken rondom de massaal bezwaarprocedure tegen de box 3 heffing.
Tot en met 2016 werd iedere belastingplichtige geacht een rendement van 4% te behalen op zijn box 3 vermogen. Over dit fictieve rendement werd box 3-heffing geheven. In 2019 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de box 3-heffing in 2013 en 2014 op stelselniveau te hoog was. Zodoende was dit in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Echter, de Hoge Raad heeft de box 3 aanslagen niet verminderd, maar de reparatie hiervan overgelaten aan de wetgever. Naar aanleiding van het oordeel van de Hoge Raad heeft de Belastingdienst het massaal bezwaar tegen de box 3-heffing voor de jaren 2013 tot en met 2016 afgewezen.
Per 1 januari 2017 heeft de wetgever de wettelijke bepaling inzake de belastingheffing over het forfaitaire rendement in box 3 aangepast door het toepassen van een vermogensmix en rendementsklassen. De staatssecretaris van Financiën vindt dat, met deze aanpassing, vanaf 2017 geen sprake meer is van strijd met het EVRM.
Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad echter geoordeeld dat de vermogensrendementsheffing in het jaar 2017 en 2018 voor een belastingplichtige, waarvan het werkelijke rendement (veel) lager was dan het forfaitaire rendement waarover box 3 heffing werd geheven, in strijd is met het ongestoord genot van eigendom en het discriminatieverbod in het EVRM. Mogelijk leidt dit arrest tot een teruggaaf voor belastingplichtigen die tegen de aanslagen over deze jaren tijdig bezwaar hebben ingediend.
Er bestaat op dit moment nog veel onduidelijkheid over de toepassing van dit arrest. Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld. Wij verwachten dat de Staatssecretaris van Financiën hierover binnenkort meer duidelijkheid zal geven. Voor de jaren 2020 en binnenkort 2021 kunt u uiteraard, mits tijdig, wederom aansluiten bij de massaal bezwaarprocedures. Hoewel deze uitspraak hoop biedt, is het nog niet bekend wat dit betekent voor de jaren na 2018.
Ook De Hoge Raad der Nederland heeft hierover een artikel geschreven en is te lezen via deze link.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Jolijn Bisscheroux of uw vaste contactpersoon binnen Koenen en Co, want wij geven u graag antwoord op al uw vragen. Wilt u aansluiten bij de massaal bezwaarprocedures? Laat het ons weten.
Koenen en Co wil haar klanten altijd een stap voor zijn. Om ze optimaal te kunnen ondersteunen met wat ze nodig hebben voor hun bedrijfsvoering. Dat houdt dus in dat wij er zijn, voordat u ons nodig heeft. Meer weten? Lees hier meer over ons.