De vraag “Wat zijn jullie ervaringen in de markt?” krijgen we bij Koenen en Co met regelmaat. Uiteraard doelend op de impact van de corona crisis op onze klanten in uiteenlopende sectoren en in onze gehele provincie. De berichten in de media waarschuwden immers voor een bloedbad en stormloop aan faillissementen. Ook zou de economie in Limburg het zwaarst geraakt worden, zwaarder dan andere regio’s.

Minder faillissementen dan vorig jaar

Het antwoord luidt dan meestal: “Tot nu toe zijn onze ervaringen anders”. Vooropgesteld moet worden dat de impact voor onze klanten en relaties groot is. Er wordt een enorme aanslag gedaan op de flexibiliteit van bedrijven en medewerkers. Rendementen zijn onzeker, reserves worden aangesproken en veel ondernemers worden hard geraakt. Tot op heden blijft een stormloop aan faillissementen echter uit en was er in mei zelfs sprake van minder faillissementen in Limburg dan een jaar eerder toen er allesbehalve sprake was van een corona crisis. Op zijn best was er angst voor de stikstof crisis, maar die lijkt nu alweer vergeten. Ondernemers blijven ondertussen onverminderd bezorgd over de gevolgen van corona terwijl onder consumenten juist sprake is van een stijgend vertrouwen.

Impact is uiteenlopend

In onze praktijk zien wij dat de impact zeer uiteenlopend is. Er zijn bedrijven die in het hart geraakt worden, bijvoorbeeld in de horeca en de evenementenbranche. Het voortbestaan hangt voor hun aan een zijden draadje en zij weten nog te overleven dankzij kunst en vliegwerk, de steunmaatregelen en vaak het interen op reserves. Wij zien daarnaast bedrijven die niet of nauwelijks geraakt worden door de crisis of die hooguit op langere termijn onzekerheid voorspellen in hun orderportefeuilles, bijvoorbeeld in de bouw. Slechts een beperkte groep lijkt te profiteren van de crisis en het juist beter te doen dan ooit. En wat te denken van de zorg of veiligheidsregio’s waar vele miljoenen aan extra kosten worden gemaakt en reguliere inkomsten worden gemist? Het is nog maar de vraag wie daarvoor straks de rekening gaat betalen en wat dit voor deze sectoren betekent.

Schuiven we de impact vooruit?

In het algemeen zien wij dat de voorspelde impact vooralsnog is vooruitgeschoven. In realiteit worden vele honderdduizenden Nederlanders thans voor een groot deel betaald met geld van de overheid en deze steunmaatregelen zijn tijdelijk. Alhoewel Nederland een stevige financiële positie heeft, zullen de steunmaatregelen op termijn verminderen en zelfs verdwijnen omdat ook de B.V. Nederland niet oneindig bedrijven in de lucht kan en zal houden. Het zal dan ook van het herstel van de economie in een nieuwe balans afhangen hoe groot de uiteindelijke schade voor de (Limburgse) economie zal zijn. Niet alle bedrijven en sectoren zullen het langdurig volhouden in een 1,5 meter maatschappij zónder steunmaatregelen. We hoeven ons dan ook geen illusies te maken en kunnen voorzien dat het een zware 2e helft van het jaar wordt.

Veranderen is geen luxe, maar een noodzaak geworden

Ondertussen zit ondernemend Nederland uiteraard niet stil en wordt hard gewerkt om te overleven. Veranderen is geen luxe, maar een noodzaak geworden. Nieuwe initiatieven worden ontplooid. Processen blijken – onder hoge druk – toch anders te kunnen verlopen dan ooit gedacht. Digitale mogelijkheden worden ontdekt en maximaal benut. De coronacrisis vraagt van vrijwel elk bedrijf aanpassingen, zowel op korte termijn (leveranciers vallen om; hoe zorg ik voor continuïteit in de business?) als op de lange termijn (hoe moeten we ons bedrijfsmodel veranderen om continuïteit te bieden en klanten beter te bedienen? Alle belangrijke onderdelen van de bedrijfsvoering en veranderingen in het bedrijfsmodel moeten daarbij worden onderzocht en ter discussie worden gesteld.

Koenen en Co: accountants en adviseurs die er zijn voordat u ons nodig heeft

Bij Koenen en Co zijn wij voorbereid om u als ondernemer op alle fronten bij te staan in deze uitdagende tijd. Als u een keer wilt sparren met ons dan staan wij u vanzelfsprekend graag te woord op de momenten dat het u past.

Deel in uw netwerk