Ouders kunnen aan hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud een schenking doen voor de eigen woning. Tot  € 106.671 is over deze schenking geen schenkbelasting verschuldigd. Dit wordt ook wel de jubelton genoemd. De jubelton is al jaren een punt van discussie binnen het kabinet en nu is de knoop doorgehakt. De jubelton wordt per 1 januari 2023 afgeschaft en is vanaf dat moment verleden tijd.  

Gebruik jubelton mogelijk tot 31 december 2022

Het is wel nog mogelijk om tot uiterlijk 31 december 2022 een schenking aan de kinderen te doen met toepassing van de jubelton. Hierbij is recent bekend geworden dat de vrijstelling ook gebruikt kan worden door een klein bedrag te schenken in 2022. Vervolgens wordt in 2023 de schenking uit 2022 aangevuld tot het maximale bedrag. De kinderen moeten uiterlijk op 31 december 2024 het bedrag van de schenking  besteed hebben aan de eigen woning.

Voor de kinderen is het dus (vooralsnog) mogelijk het bedrag van de schenking op een later moment te benutten. De schenking zelf dient door de ouders nog in het jaar 2022 te worden gedaan (in ieder geval deels). Een dag te laat en de jubelton kan niet meer worden toegepast.

Om ervoor te zorgen dat de kinderen de schenking nog tot uiterlijk 31 december 2024 kunnen gebruiken, is het wel zaak dat dit goed wordt geregeld. Er dient namelijk een schenkingsovereenkomst te worden opgesteld, waarin onder andere de volgende zaken worden geregeld:

  1. De schenking dient te vervallen als het kind de schenking niet gebruikt voor de woning. Op die manier zorg je ervoor dat, indien het kind de schenking op 31 december 2024 niet heeft gebruikt voor de eigen woning, de schenking wordt teruggedraaid.
  2. Ouders willen vaak voorkomen dat de schenking bij aangetrouwde kinderen terecht kan komen. Het is aan te bevelen dit in de overeenkomst op te nemen.

 

Aangifte schenkbelasting

Ondanks dat geen schenkbelasting is verschuldigd, dient wel een aangifte schenkbelasting over het jaar 2022 te worden ingediend. Daarin moet expliciet worden opgenomen dat een beroep wordt gedaan op de jubelton.

Er zijn dus nog wel een aantal voorwaarden en zaken waaraan gedacht moeten worden om de jubelton nog te kunnen benutten. Wilt u nog een schenking doen aan uw kinderen? Wacht dan niet langer en vraag ons om advies. Wij helpen u graag.

Advies of hulp nodig?

Wilt u nog een schenking doen aan uw kinderen? Wacht dan niet langer en vraag ons om advies. Wij helpen u graag.
Neem voor vragen of hulp contact op met Martijn Peeters.

Over Koenen en Co Accountants en Adviseurs

Koenen en Co wil haar klanten altijd een stap voor zijn. Om ze optimaal te kunnen ondersteunen met wat ze nodig hebben voor hun bedrijfsvoering. Dat houdt dus in dat wij er zijn, voordat u ons nodig heeft.

Meer weten? Lees hier meer over ons.

Deel in uw netwerk