Zijn de gepresenteerde (financiële) gegevens van de over te nemen onderneming een correcte weergave van de werkelijkheid en kom ik niet voor onaangename verrassingen te staan? Het antwoord op deze vraag kan gegeven worden door een due diligence-onderzoek uit te laten voeren.

Wat is een due diligence-onderzoek?

De letterlijke vertaling van de Engelse term due diligence is gepaste zorgvuldigheid. Bij een bedrijfsovername heeft de term een specifiekere betekenis, namelijk: boekenonderzoek. Een due diligence-onderzoek richt zich namelijk op het vaststellen van de juistheid van de aan de koper gepresenteerde informatie en het in beeld brengen van risico’s van de over te nemen onderneming. De gebruikelijke, maar niet alles omvattende, onderwerpen van een due diligence-onderzoek zijn financiën, fiscaal, juridisch en personeel.

Onmisbaar bij overname van een onderneming

Bij het nemen van een investeringsbeslissing als de overname van een onderneming is het uitvoeren van een due diligence-onderzoek eigenlijk onmisbaar. Naast het feit dat de koper verplicht is de aan te kopen onderneming te onderzoeken dient de uitkomst van het onderzoek als basis voor de te voeren onderhandelingen en voorkomt verrassingen achteraf. Na afloop van het due diligence-onderzoek gaan koper en verkoper met elkaar in onderhandeling en geregeld leiden de uitkomsten van het onderzoek tot aanpassing van specifieke transactievoorwaarden of zelfs de koopprijs. Het kan zijn dat de verkoper geconstateerde gebreken nog voor de verkoop dient te herstellen of aanvullende garanties en vrijwaringen dient af te geven. Met andere woorden: onderhandelingen zullen gemakkelijker zijn omdat de pijnpunten en risico’s van de over te nemen onderneming nu bekend zijn.

Afzien van due diligence-onderzoek: risicovol!

Bij transacties in de MKB-overnamemarkt komt het wel eens voor dat wordt afgezien van een due diligence-onderzoek. Hoe lager de dealwaarde, hoe interessanter het kan lijken om een dergelijk onderzoek niet uit te voeren. Vaak is het de koper die op deze manier tijd en/of geld wil besparen. Dit is begrijpelijk, maar ook risicovol. Er zijn  namelijk wel degelijk (financiële) risico’s en eventuele (bestuurders)aansprakelijkheden waar rekening mee gehouden moet worden. Als een koper zich onvoldoende heeft verdiept in de over te nemen onderneming bestaat juist het risico dat er meer, in plaats van minder kosten worden gemaakt.

Laat u adviseren!

Het laten uitvoeren van een due diligence-onderzoek kan duur zijn. Ervan afzien kan leiden tot ingewikkelde discussies die mogelijk nog duurder zijn. Tevens is er een grote(re) kans op een deal die in eerste instantie aantrekkelijk lijkt maar uiteindelijk ongewenste risico’s met zich meebrengt. Het in de hand nemen van een ervaren adviseur die je bijstaat in het signaleren en tackelen van deze risico’s is dan ook aan te raden.

Wilt u meer weten over begeleiding bij een aan- of verkooptraject en een daarbij behorend due diligence-onderzoek? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze ervaren Corporate Finance adviseurs.

Roy Joppen

ing. Roy Joppen MBV RV

Partner, Manager corporate finance

ing. Roy Joppen MBV RV

Partner, Manager corporate finance

Onderhoud Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, Op zaterdagochtend van 8:00 tot 10:30 uur kunt u niet inloggen op Mijn Koenen en Co. Sorry voor het ongemak.

Ga door naar Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, u kunt momenteel niet inloggen op Mijn Koenen en Co wegens onderhoud. Het onderhoud vindt zaterdagochtend plaats van 8:00 tot 10:30 uur. Sorry voor het ongemak.