Veel stellen wonen samen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan (een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn juridisch nagenoeg hetzelfde, daarom spreken we hierna alleen van het huwelijk). Als stellen kiezen om te gaan samenwonen en niet voor een huwelijk zijn de regels voor gehuwden voor deze samenwoners niet van toepassing. Dat dit kan vervelend uitpakken.

Een voorbeeld

Een stel woonde samen in een woning die van de man was. De woning werd verbouwd en de verbouwing werd betaald door de vrouw. De relatie werd verbroken. De vrouw wilde een vergoeding hebben voor de door haar betaalde verbouwingskosten. Hierbij haalde ze regels aan voor gehuwden. Deze zijn voor samenwoners niet van toepassing geeft de Hoge Raad aan. 

Ongerechtvaardigde verrijking

De vrouw zei ook dat de man ongerechtvaardigd verrijkt was. Bij ongerechtvaardigde verrijking moet je denken aan per ongeluk geld overmaken naar de verkeerde rekening. Op basis van ongerechtvaardigde verrijking kun je het verkeerd overgemaakte geld terug halen. Bij bovengenoemde casus was er volgens de Hoge Raad geen sprake van ongerechtvaardigde verrijking. Er werd niet aangetoond dat de woning in waarde was gestegen door de verbouwing. Daarnaast stond ook niet vast dat de man de kosten van de verbouwing zelf gemaakt zou hebben als de vrouw de kosten niet betaald had.  Dus ook geen ongerechtvaardigde verrijking volgens de Hoge Raad.

En redelijkheid en billijkheid dan? Als het rechtsgevoel een andere uitkomst geeft dan de wettelijke regels dan wordt vaak de redelijkheid en billijkheid aangehaald. Ook dat speelde hier niet zei de Hoge Raad. Hiervoor moet de vrouw namelijk ook aantonen dat de uitkomst in gaat tegen het rechtsgevoel en dat had ze niet gedaan.
Eindconclusie was dat de vrouw niets kreeg. De verbouwingskosten bedroegen bijna €70.000. De uitkomst van dit geschil zal de vrouw rauw op het dak zijn gevallen. Maar welke les kunnen we hier uit leren?

Samenlevingscontract of huwelijk

Leg als samenwoners duidelijk vast welke afspraken je met elkaar gemaakt hebt. Als gehuwden kun je terugvallen op het huwelijksvermogensrecht. Dit kunnen samenwoners niet. Zonder duidelijke afspraken kunnen samenwoners voor verrassingen komen te staan. Regel dus zondermeer een samenlevingscontract. Maar bedenk ook of het samenlevingscontract passend is in een specifieke situatie, bijvoorbeeld als één van de samenwoners de verbouwing betaald (of meetekent voor de hypotheek van de ander of als de financiële verhoudingen zijn veranderd omdat iemand meer is gaan verdienen). Laat dus geregeld checken of de afspraken tussen jullie nog overeen komen met wat jullie bedoeld hebben. Onze financieel adviseurs kunnen u hierin uitstekend adviseren.

Martijn Peeters

Martijn Peeters FFP MFP

Estate planner

Martijn Peeters FFP MFP

Estate planner

Onderhoud Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, Op zaterdagochtend van 8:00 tot 10:30 uur kunt u niet inloggen op Mijn Koenen en Co. Sorry voor het ongemak.

Ga door naar Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, u kunt momenteel niet inloggen op Mijn Koenen en Co wegens onderhoud. Het onderhoud vindt zaterdagochtend plaats van 8:00 tot 10:30 uur. Sorry voor het ongemak.