De Belastingdienst gaat optreden tegen constructies waarbij kruislings wordt geschonken. Dit heeft de staatssecretaris van Financiën geantwoord op Kamervragen.

Vrijstelling schenkbelasting

Kruislings schenken wordt gebruikt om meerdere keren van de schenkvrijstelling ten behoeve van de eigen woning gebruik te kunnen maken. Deze vrijstelling bedraagt thans €102.010, waarbij geldt dat er slechts eenmalig gebruik van kan worden gemaakt tussen de schenker (veelal de ouders) en de begunstigde (veelal het kind).  

Constructies

Via constructies waarbij ouderparen met anderen afspreken om bijvoorbeeld aan elkaars kind te schenken ten behoeve van een eigen woning, kan toch meerdere keren van de schenkvrijstelling worden geprofiteerd. De vrijstelling geldt namelijk ook voor schenkingen tussen willekeurige derden.

In strijd met de bedoeling van de wet

Volgens de staatssecretaris is een en ander in strijd met de letter en de geest van de wet. Hij geeft dan ook aan dat er bij dergelijke constructies door de fiscus vanuit wordt gegaan dat de ouder zelf geschonken heeft. Dit betekent dat de ontvanger van de schenking alsnog over de tweede schenking belasting moet betalen.

Martijn Peeters

Martijn Peeters FFP MFP

Estate planner

Martijn Peeters FFP MFP

Estate planner

Onderhoud Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, Op zaterdagochtend van 8:00 tot 10:30 uur kunt u niet inloggen op Mijn Koenen en Co. Sorry voor het ongemak.

Ga door naar Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, u kunt momenteel niet inloggen op Mijn Koenen en Co wegens onderhoud. Het onderhoud vindt zaterdagochtend plaats van 8:00 tot 10:30 uur. Sorry voor het ongemak.