Bent u commissaris of toezichthouder? Vaak ontvangt u dan een vergoeding met btw en deze btw wordt door u afgedragen. Onlangs is er rechtspraak verschenen op basis waarvan een commissaris mogelijk tóch geen btw-ondernemer is.

'Baanbrekende' uitspraak

Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs een 'baanbrekende' uitspraak gedaan in antwoord op prejudiciële vragen van Hof Den Bosch of een lid van een raad van commissarissen zelfstandig een economische activiteit uitoefent en daarom aangemerkt moet worden als btw-ondernemer. 
Het Hof van Justitie heeft deze vraag ontkennend beantwoord. In het arrest ging het om een commissaris die lid is van de Raad van Commissarissen van een stichting en daarnaast geen nevenfuncties heeft. De commissaris kreeg tevens een vaste vergoeding, dus ook voor bijeenkomsten waar hij niet bij aanwezig was. Voor de het ondernemerschap in de omzetbelasting is vereist dat de commissaris zelfstandig een economische activiteit uitoefent. Het Hof van Justitie oordeelde dat de betreffende commissaris de werkzaamheden niet verrichtte in eigen naam, niet voor eigen rekening en niet onder eigen verantwoordelijkheid. Bovendien liep de commissaris geen (ondernemers)risico omdat hij een vaste vergoeding ontving.

Wijziging beleid?

Waar voorheen de Belastingdienst het vervullen van een commissariaat of toezichthoudende functie beschouwde als economische activiteit, kan deze uitspraak het beleid van de Belastingdienst doen wijzigen. Daarnaast zijn er Kamervragen gesteld over welke toezichthouders in Nederland niet btw-plichtig zijn. Het is echter eerst wachten op een definitieve uitspraak van Hof Den Bosch.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met Vera Görtjes of één van onze andere belastingadviseurs!

Vera Görtjes

Vera Görtjes MSc

Belastingadviseur

Vera Görtjes MSc

Belastingadviseur

Onderhoud Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, Op zaterdagochtend van 8:00 tot 10:30 uur kunt u niet inloggen op Mijn Koenen en Co. Sorry voor het ongemak.

Ga door naar Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, u kunt momenteel niet inloggen op Mijn Koenen en Co wegens onderhoud. Het onderhoud vindt zaterdagochtend plaats van 8:00 tot 10:30 uur. Sorry voor het ongemak.