In een recente zaak voor het gerechtshof ’s-Hertogenbosch stond een fanatiek golfende DGA centraal. Deze DGA reed rond in een auto van de zaak waarvoor hij een Verklaring Geen Privégebruik Auto bezat. Toen uit zijn rittenadministratie echter bleek dat hij alle kilometers naar zijn golfclub als zakelijke kilometers had opgegeven, legde de inspecteur naheffingsaanslagen loonheffingen op.

De DGA verweerde hier zich stellig tegen. Hij gaf aan dat de ritten naar de golfclub uitsluitend een zakelijk karakter droegen omdat hij daar zijn zakelijke relaties ontmoette. Indien hij voor de fun ging golfen, dan zou hij zijn privéauto gebruiken. De inspecteur was het hier niet mee eens. Hij stelde zich op het standpunt dat golf per definitie een privéaangelegenheid is, met privékilometers als gevolg. 

Wat vond het Gerechtshof?

Het Gerechtshof verwierp niet alleen de stelling van de DGA maar ook de stelling van de inspecteur. Het Gerechtshof stelde namelijk vast dat de ritjes zowel een zakelijk-, als een privé karakter dragen. Het hof oordeelde dat de bezoekjes aan de golfclubs wel degelijk hebben geleid tot het ontmoeten van nieuwe zakenpartners van de DGA, alsmede dat de omzet van zijn BV hierdoor gestegen is. Echter, dient volgens het hof het privékenmerk van het golfen zeker niet uit het oog verloren te worden.

En nu…?

Het hof bepaalde dat de situatie van de DGAa moest worden vergeleken met de situatie van vergelijkbare willekeurige werknemers om te kunnen bepalen hoeveel ritten een privékenmerk hebben. Uit de door de DGA overlegde Golfbranche Monitor Jaarrapportage 2010 bleek dat een golfer in 2010 ongeveer 17 rondjes van 18 holes (of vergelijkbaar) speelt. Dit bracht met zich mee dat 17 van de in totaal 79 ritjes als privéritten aangemerkt moesten worden. 

Wat betekent dit voor u?

Deze uitspraak laat zien dat autoritten naar accommodaties als een golfbaan, onder voorwaarden gedeeltelijk als zakelijke kilometers kunnen worden aangemerkt. Dergelijke uitkomsten blijven echter zeer afhankelijk van het specifieke geval. Heeft u een verklaring geen privégebruik, dan is het goed om uw ritten in het kader van bovenstaande nogmaals goed te (laten) bekijken.

Onderhoud Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, Op zaterdagochtend van 8:00 tot 10:30 uur kunt u niet inloggen op Mijn Koenen en Co. Sorry voor het ongemak.

Ga door naar Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, u kunt momenteel niet inloggen op Mijn Koenen en Co wegens onderhoud. Het onderhoud vindt zaterdagochtend plaats van 8:00 tot 10:30 uur. Sorry voor het ongemak.