Als werkgever kunt u ook dit jaar de werkkostenregeling (WKR) gebruiken om bijvoorbeeld een bonus aan uw personeel uit te keren. Die is belastingvrij als u zich aan de spelregels houdt.

Vrije ruimte

De werkkostenregeling kent dit jaar een zogenaamde vrije ruimte van 1,2% van uw loonsom. Tot dit bedrag zijn alle vergoedingen en verstrekkingen aan uw personeel belastingvrij en hoeft u als werkgever ook geen belasting af te dragen.

Komt u met al uw vergoedingen en verstrekkingen in het jaar boven de vrije ruimte van 1,2% uit, dan betaalt u als werkgever 80% belasting over het meerdere via een eindheffing. De vergoeding of verstrekking blijft voor het personeel belastingvrij.

Als u iets in de werkkostenregeling wilt onderbrengen, moet dit voldoen aan het gebruikelijkheidscriterium. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Niet alleen omvang moet gebruikelijk zijn ook het aanwijzen van vergoeding of verstrekking van een bepaalde omvang moet gebruikelijk zijn. 

Er geldt een doelmatigheidsgrens van €2.400 per werknemer per jaar. Tot dit bedrag gaat de fiscus ervan uit dat een vergoeding of verstrekking voldoet aan het gebruikelijkheidscriterium en hoeft u in beginsel dus geen naheffingen te verwachten.

Ook als dga kunt u gebruikmaken van de WKR en mag u uzelf een bonus uitkeren.

Jouw vragen zijn altijd welkom

mr. Joyce van Hooff

Adviseur Loonbelastingen
Deel in uw netwerk