Verbeter processen met Process Mining software


Het kan lastig zijn om een digitale transformatie door te voeren. Dat begint al bij wat voor een processen er zijn en hoe deze momenteel werken. Zonder deze kennis zijn er alleen doelstellingen maar geen duidelijke weg om daadwerkelijk te digitaliseren. Een van de eerste stappen is om helder te krijgen hoe de huidige processen gaan en of dit wel gewenst is op deze manier. Dit doen we o.a. door middel van Process Mining.

Wat is Process Mining?

Process mining is een methode die helpt bij het identificeren van automatiseringsmogelijkheden en het vastleggen van huidige processen. Het volgt een op feiten gebaseerde aanpak met duidelijke informatie en logboeken.

Tip: gebruik Process Mining software

De software kan sneller en accurater inzichtelijk krijgen hoe de processen lopen. Het bemachtigt alle informatie van bijvoorbeeld het gebruikte ERP systeem en visualiseert deze data in een proces flow. Hierin komen dan verbetermogelijkheden tevoorschijn doordat variaties en/of excepties hier duidelijk te zien zijn. Deze data is gebaseerd op historische gegevens en laat de realiteit zien van hoe de processen lopen.

Wat als ik zelf iets invoer?

Alle invoer van een mens tijdens een proces kan bijgehouden worden om verbetermogelijkheden te creƫren. Hierbij kun je denken aan diverse medewerkers die hetzelfde proces anders uitvoeren. Of de verscheidenheid aan uitzonderingen die hierdoor inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Door het monitoren van invoer kunnen fouten en verbetermogelijkheden sneller aan het licht komen.

Inzicht door data

Process mining kan een belangrijke rol spelen in alle stages van een digitale transformatie. Van het ontdekken of valideren tot het optimaliseren en standaardiseren van huidige processen. Of tijdens het uiteindelijk automatiseren aangezien de benodigde analyse dan al tot detail is uitgewerkt.

Met digitaliseren is het namelijk allemaal met zo min mogelijk handmatig werk. Iets verbeteren op basis van data is immers altijd beter dan iets verbeteren op basis van gevoel.

Meer weten over Process Mining?

Bekijk hier een voorbeeld van Process Mining via Youtube. Mocht u vragen hebben over Process Mining of andere procesoptimalisatie oplossingen, neem dan contact op met Omar van de Business Line IT Advies & Assurance.

Omar Nagati
IT Adviseur

088-7747486

Jouw vragen zijn altijd welkom

Deel in uw netwerk