Als het goed is, heeft u onlangs uw WOZ-beschikking voor 2019 ontvangen. De WOZ-waarde van uw bedrijfspand is bepalend voor tal van heffingen. Met ingang van dit jaar is de WOZ-waarde voor bv's echter ook nog belangrijker geworden voor de vennootschapsbelasting vanwege een wijziging van de regels inzake afschrijving.

Wijziging regelgeving afschrijving

De WOZ-waarde is bepalend voor de vraag of u nog op uw bedrijfspand kunt afschrijven. Voor bv's is vanaf 2019 bepaald dat afgeschreven kan worden tot de WOZ-waarde van het pand. Tot 2019 kon u op panden in eigen gebruik (dus geen beleggingspanden) afschrijven tot 50% van de WOZ-waarde. De nieuwe regeling is dus een forse beperking van de afschrijvingsmogelijkheden binnen uw bv.

Voorbeeld

Uw bv bezit een bedrijfspand met een boekwaarde van €2,4 miljoen. De WOZ-waarde wordt eveneens vastgesteld op €2,4 miljoen. Dit betekent dat u als bv niet meer op het pand mag afschrijven. Na taxatie door een taxateur blijkt uw pand een waarde van €2,2 miljoen te hebben. Indien na bezwaar de WOZ-waarde wordt vastgesteld op €2,2 miljoen, kunt u nog maximaal €200.000 op het pand afschrijven binnen de reguliere regels die gelden voor de jaarlijkse afschrijving. 

Wat scheelt dat nu?

Stel dat u het pand jaren geleden voor €4,5 miljoen heeft gekocht en in 40 jaar afschrijft tot een veronderstelde restwaarde van €500.000. U mag dan in 2019 1/40 x (€4.500.000 -/- €500.000) = €100.000 afschrijven. Bij ongewijzigde omstandigheden mag dat ook nog in 2020. Daarna bedraagt de boekwaarde net als de WOZ-waarde €2,2 miljoen en is verder afschrijven niet meer mogelijk. Vanaf dit jaar is het dus extra van belang dat u let op de correcte vaststelling van de WOZ-waarde en bezwaar maakt tegen een eventueel te hoog vastgestelde waarde. Heeft u vragen over de WOZ-waarde van uw pand, neem dan contact met ons op.

Stefan Mertens

drs. Stefan Mertens

Belastingadviseur

drs. Stefan Mertens

Belastingadviseur

Onderhoud Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, Op zaterdagochtend van 8:00 tot 10:30 uur kunt u niet inloggen op Mijn Koenen en Co. Sorry voor het ongemak.

Ga door naar Mijn Koenen en Co

Beste bezoeker, u kunt momenteel niet inloggen op Mijn Koenen en Co wegens onderhoud. Het onderhoud vindt zaterdagochtend plaats van 8:00 tot 10:30 uur. Sorry voor het ongemak.