Spring naar content

Nieuwe verplichting werkgevers > 100 werknemers: CO2 uitstoot registratie zakelijk verkeer

Naar verwachting moeten werkgevers met 100 of meer werknemers de CO2-uitstoot van de reizen van hun personeel gaan registreren vanaf 1 januari 2024. In het Klimaatakkoord van 2019 zijn afspraken gemaakt over het verminderen van de CO2 uitstoot. Eén van de afspraken is dat in 2023 werk gebonden personenmobiliteit 1 megaton CO2 minder uitstoot.

Te rapporteren gegevens

Werkgevers met meer dan 100 werknemers zijn verplicht om alle zakelijke ritten en woon-werkverkeer van de werknemers in Nederland te registreren. Daarnaast moeten werkgevers reizen registreren waarvoor werknemers een financiële vergoeding ontvangen of waarvoor een voertuig of vervoersbewijs beschikbaar is gesteld. Werkgevers moeten gegevens verstrekken over het aantal reiskilometers, de gebruikte vervoermiddelen en het brandstoftype. Bij het opstellen van de regelgeving was het respecteren van de privacy van werknemers een belangrijke voorwaarde. Zo mogen werkgevers alleen de totalen van de hele organisatie rapporteren.

Er hoeven vooralsnog geen gegevens te worden aangeleverd over de daadwerkelijke CO2-emissies, deze worden automatisch berekend. Het aanleveren van de gegevens kan via een digitaal beschikbaar platform van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ter beschikking stellen handreiking

Op dit moment hoeven werknemers bij het declareren van zakelijke of woon-werkmobiliteit niet aan te geven hoe ze hebben gereisd en welke brandstof ze hiervoor hebben gebruikt. Een handreiking met meer details zal ter beschikking worden gesteld, waarbij volgens de Staatssecretaris zoveel mogelijk aangesloten kan worden bij al bestaande administraties (zoals kilometerdeclaraties en leasegegevens).

Wat nu te doen?

Het Ministerie wil dat werkgevers verduurzamen. Het invoeren van een individuele, maximale norm voor de CO2-uitstoot van zakelijke ritten en woon-werkverkeer per 2026 is onderdeel van de afspraken. Echter, deze norm wordt niet ingevoerd als de CO2-uitstaat tot 2026 dusdanig is dat de reductie van 1 Megaton CO2 collectief wordt gerealiseerd.

Een belangrijke maatregel om de CO2-uitstoot terug te dringen is het verduurzamen van uw mobiliteitsbeleid. Hierbij kunt u zelf beoordelen welke maatregelen het beste passen bij uw organisatie.

Wij denken graag met u mee!

Wilt u gaan investeren in duurzame mobiliteit? Onze adviseurs denken graag met u mee over de verduurzaming van uw organisatie en/of hoe uw organisatie u de verplichte gegevens in de toekomst het meest efficiënt kan rapporteren. We helpen u graag op weg!

Over Koenen en Co Fiscaal & Financieel advies

In de huidige tijd is verandering de enige constante. Toch wilt u dat uw fiscale en financiële zaken goed geregeld zijn, ook op de lange termijn. Voor uw totale financiële planning, maar ook voor specifieke zaken zoals bedrijfsstructurering, pensioen en  levensverzekeringen, hypotheken, btw-advies en advies omtrent loonheffingen alsmede estate planning. Het vraagt specialistische kennis om uit te vinden wat de meest geschikte oplossingen zijn voor uw onderneming én uzelf. We staan u graag bij met raad en daad.

Lees meer over onze dienst Fiscaal & Financieel advies.

We zijn er, voordat u ons nodig heeft.

Ook interessant

Gerelateerde berichten Berichten

Blijf op de hoogte dankzij de inzichten van onze specialisten. Lees nieuws en blogs over ‘dienst’ die nieuwe invalshoeken bieden op actuele onderwerpen.