
Het kabinet heeft besloten de betalingsregeling voor terugbetaling van de corona belastingschulden flexibeler te maken. Op die manier komt het kabinet tegemoet aan betalingsproblemen die in de kern gezonde ondernemingen ervaren bij het aflossen van de belastingschuld.
Betalingsregeling
Ondernemers konden tot uiterlijk 1 april 2022 bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor belastingaanslagen die zijn opgelegd tijdens de coronaperiode. Voor ondernemers die hiervan gebruik hebben gemaakt, is een betalingsregeling aangeboden van 60 maanden die is ingegaan op 1 oktober 2022. Eerste betaling dient uiterlijk te geschieden op 31 oktober 2022. Hiervan zijn ondernemers reeds op de hoogte gesteld middels een brief van de Belastingdienst.
Het kabinet heeft een aantal opties beschikbaar gesteld om de betalingsverplichting flexibel te maken bij liquiditeitsproblemen. Voorwaarde voor het gebruikmaken van deze opties zijn: (1) er wordt vanaf 1 april 2022 steeds voldaan aan nieuw opgekomen betalingsverplichtingen en (2) er wordt een schriftelijke motivering gedaan. De opties zijn als volgt:
1. Per kwartaal voldoen
Ondernemers krijgen de mogelijkheid om af te lossen per kwartaal in plaats van per maand. Let op dat bij gebruikmaken van deze optie de termijnbedragen zullen stijgen en dat meer invorderingsrente dient te worden betaald.
2. Incidentele betaalpauze
Ondernemers kunnen gebruik maken van een incidentele betaalpauze van maximaal 6 maanden. Let op dat bij gebruikmaken van deze optie de resterende termijnbedragen zullen stijgen en dat meer invorderingsrente dient te worden betaald.
3. Verlenging betalingstermijn
De betalingsregeling kan in plaats van 5 jaar worden verlengd tot maximaal 7 jaar (84 maanden). Daarvoor dient een liquiditeitsprognose voor de komende twee jaar te worden aangeleverd, waaruit blijkt dat de nieuwe lagere termijnbedragen wel kunnen worden voldaan. Bij belastingschulden van € 50.000 of hoger dient tevens een verklaring van een derde deskundige te worden aangeleverd (bijv. accountant) waaruit blijkt dat geen aanwijzingen bestaan dat de onderneming niet levensvatbaar is. Let op dat bij gebruikmaken van deze optie de termijnbedragen zullen stijgen en meer invorderingsrente dient te worden betaald. Einddatum van de betalingsregeling wordt dan 1 oktober 2029.
4. Kwijtschelding
Tot slot bestaat de mogelijkheid om gedeeltelijke kwijtschelding van belastingschulden aan te vragen. Hiervoor dient een akkoord met alle concurrente schuldeisers te worden bereikt en dient een uitgebreid formulier van de Belastingdienst te worden ingevuld. Tevens dient het resterende te betalen bedrag van substantiële omvang te zijn. Tot slot is een liquiditeitsprognose voor de komende twee jaar en een verklaring van een derde deskundige nodig waaruit blijkt dat reële vooruitzichten aanwezig zijn voor de voortzetting van de onderneming.
Hoe kunnen wij u helpen?
Koenen en Co kan u helpen met de beoordeling wat voor u de beste mogelijkheid is bij betalingsproblemen die zien op de corona belastingschulden. Wij kunnen tevens helpen met het doen van een eventueel verzoek om één van de hierboven genoemde opties.
Voor vragen of ondersteuning neemt u contact op met uw contactpersoon of met Daan Dekkers, belastingadviseur.
Over Koenen en Co Fiscaal & Financieel advies
In de huidige tijd is verandering de enige constante. Toch wilt u dat uw fiscale en financiële zaken goed geregeld zijn, ook op de lange termijn. Voor uw totale financiële planning, maar ook voor specifieke zaken zoals bedrijfsstructurering, pensioen en levensverzekeringen, hypotheken, btw-advies en advies omtrent loonheffingen alsmede estate planning. Het vraagt specialistische kennis om uit te vinden wat de meest geschikte oplossingen zijn voor uw onderneming én uzelf. We staan u graag bij met raad en daad.
Lees meer over onze dienst Fiscaal en Financieel advies.
Wij zijn er, voordat u ons nodig heeft.