Spring naar content

Wat is de waarde van een minderheidsbelang?

De aandelen van een vennootschap zijn in het bezit van een of meerdere aandeelhouders. Deze aandeelhouders zijn gezamenlijk eigenaar van de onderneming. De verdeling van de aandelen over een groep aandeelhouders kan, tenzij dat er sprake is van 1 enkele aandeelhouder, zeer uiteenlopend zijn. Wat een minderheidsaandeelhouder is, hoe je een minderheidsbelang waardeert, en welke factoren invloed hebben op de minderheidskorting lees je in dit artikel.

Wat is een minderheidsaandeelhouder?

Een minderheidsaandeelhouder heeft géén doorslaggevende stem in de vennootschap en is dus niet in staat beslissingen te nemen en de vennootschap naar eigen hand te zetten. Een minderheid bestaat bijvoorbeeld als er twee aandeelhouders zijn waarvan een 49% en de ander 51% van aandelen in bezit heeft. De minderheid kan ook anders dan getalsmatig zijn en bijvoorbeeld tot uiting komen door een beperking in de stem- of winstrechten.

In het bedrijfsleven komen minderheidsbelangen regelmatig voor. Dit kan bijvoorbeeld zijn als een investeringsmaatschappij aan boord wordt gehaald, een (in eerste instantie) gedeeltelijke overname wordt gedaan, een werknemer beloond wordt met een klein stukje aandelen, of bij familiebedrijven waar de aandelen over de diverse familieleden verdeeld zijn.

Hoe waardeer je een minderheidsbelang?

Het waarderen van een minderheidsbelang begint altijd met het waarderen van 100% van de aandelen van de onderneming. Vanuit de waarde van 100% van de aandelen dient vervolgens de vertaalslag gemaakt te worden naar de waarde van het minderheidsbelang. De uitdaging zit hem in het maken van deze vertaalslag.

Je zou zeggen dat 30% van de aandelen gelijk staat aan 30% van de totale waarde. Zo werkt het niet altijd en zeker niet in het geval van een minderheidsbelang. Het klinkt misschien onlogisch, maar we leggen het graag voor je uit. Om de vertaalslag te kunnen maken van 100% van de aandelenwaarde naar de waarde van het minderheidsbelang dient de minderheidskorting te worden bepaald. Deze korting wordt toegepast om het ontbreken van een deel van de controlebevoegdheden weer te geven en omdat een minderheidsbelang lastiger te verhandelen (illiquide) is dan een controlerend belang.

Welke factoren hebben (mogelijk) invloed op de minderheidskorting?

Er is geen vastomlijnde formule om een minderheidskorting en de mogelijke gevolgen ervan te kwantificeren. De korting wordt veelal bepaald op basis van diverse uiteenlopende en casus specifieke overwegingen. Denk bijvoorbeeld aan de omvang van het minderheidsbelang, relaties tussen aandeelhouders, bepalingen in de aandeelhoudersovereenkomst en statuten en de betrokkenheid van de minderheidsaandeelhouder bij de onderneming. Uiteindelijk wordt op basis van deze, en diverse andere, factoren én een goed onderhandelingsproces de minderheidskorting bepaald. De ervaring leert dat de korting kan variëren tussen de 25 en 90 procent.

Meer weten?

Wilt u meer weten over waardebepaling van uw onderneming of onze begeleiding bij aan- of verkooptrajecten? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze ervaren Corporate Finance adviseurs. Kijk ook eens op de pagina van onze dienst Financial Advisory Services.